Týká se firem, které mají elektrická zařízení: rozvaděče, stroje, nabíječky, svařovací technika, osvětlení. Pověření a odborná způsobilost v elektrotechnice patří mezi věci, na které se při kontrole ptají. Dobrá zpráva: pro běžnou obsluhu stačí poučení, náročnější požadavky jsou jen u práce na zařízení a u revizí.
Slyšíme tři typické otázky: „Musí mít každý kdo zapne stroj nějaké elektro?“ „Může elektrikář bez zkoušky pracovat u nás?“ „Co má být v pověření?“ Pojďme si to rozebrat podle nařízení vlády č. 194/2022 Sb. (odborná způsobilost v elektrotechnice) a č. 190/2022 Sb. (vyhrazená technická elektrická zařízení).
Co přesně platí
Tři úrovně lidí. Nařízení vlády č. 194/2022 Sb. rozlišuje:
- osoba poučená (§ 4): proškolená o bezpečnostních předpisech a první pomoci, s ověřenými znalostmi. Smí obsluhovat zařízení, ale jen jeho části určené k obsluze. Smí pracovat na zařízení nízkého napětí bez napětí nebo pod dohledem u částí pod napětím,
- osoba znalá (§ 5): zastřešující pojem pro tři role: elektrotechnik (§ 6), vedoucí elektrotechnik (§ 7) a revizní technik (§ 8). Je to osoba s odpovídající kvalifikací, praxí a složenou zkouškou,
- revize vyhrazených elektrických zařízení smí provádět jen revizní technik s osvědčením.
Kdo musí zajistit způsobilost. Podle § 3 musí právnické a podnikající fyzické osoby zajistit, aby práce na elektrických zařízeních v určených případech vykonávaly nebo řídily jen odborně způsobilé osoby. Obsluha zařízení nízkého napětí se obecně za práci na zařízení nepovažuje (§ 3 odst. 2). Poučení a ověření znalostí se zapisuje (§ 4 odst. 3). Pokud firma nemá vlastní pravidlo, vyškolí odborně způsobilé osoby o bezpečnostních předpisech nejméně jednou ročně (§ 3 odst. 4).
Pověření odpovědné osoby. Nařízení vlády č. 190/2022 Sb. v § 8 písm. d) říká, že provozovatel vyhrazeného elektrického zařízení písemně pověří fyzickou osobu odpovědnou za bezpečný provoz zařízení. Činnosti na zařízení smějí vykonávat jen odborně způsobilé osoby a vedoucího práce určuje provozovatel z osob znalých (§ 8 písm. a a e). Zařízení smí být provozováno, jen když jeho stav byl ověřen prohlídkou, zkouškou, kontrolou a revizí v lhůtách (§ 7 odst. 1).
Kdy stačí poučení a kdy musí být osoba znalá
| Co člověk dělá | Co potřebuje |
|---|---|
| Zapíná a vypíná stroj, používá spotřebiče, ovládá zařízení nízkého napětí podle návodu | Seznámení a poučení o obsluze. Podle § 3 odst. 2 nařízení č. 194/2022 se obsluha NN obvykle za práci na zařízení nepovažuje. |
| Vypíná a zapíná jistič v rozvaděči, řeší běžný provoz | Poučená osoba, jen části určené k obsluze |
| Opravuje, instaluje nebo mění elektrické zařízení | Odborně způsobilá osoba (osoba znalá) podle § 3 a § 6 |
| Řídí práci na zařízení, odpovídá za provoz | Osoba znalá, vedoucí práce určený provozovatelem. Odpovědná osoba písemně pověřená |
| Dělá revizi vyhrazeného elektrického zařízení | Revizní technik s osvědčením (§ 8 nařízení č. 194/2022, § 9 nařízení č. 190/2022) |
Co má být v pověření
Pověření není předepsaný formulář. Aby obstálo, mělo by být písemné a obsahovat:
- Kdo pověřuje: firma, IČ, provozovna.
- Koho pověřuje: jméno a funkce zaměstnance.
- K čemu: organizace a kontrola provozu elektrických zařízení a jejich revizí (nebo jen obsluha konkrétních strojů).
- Od kdy platí a kdo pověření může zrušit.
- Odborná způsobilost pověřeného, pokud se na ni pověření váže (osvědčení, kvalifikace, datum zkoušky).
- Prohlášení pověřeného, že rozumí rozsahu a bere pověření na vědomí.
- Podpisy obou stran.
Náš vzor pověření za provoz elektrických zařízení je takto postavený: firma, platnost, pověřený zaměstnanec, prohlášení a podpisy.
Jak to nastavit krok za krokem
- Zjistěte, jaká elektrická zařízení máte a která z nich jsou vyhrazená.
- Rozdělte lidi. Kdo jen obsluhuje, kdo opravuje, kdo řídí práci.
- Poučte obsluhu. Stručné poučení o rizicích, první pomoci a zákazech (nic neotevírat, nic neopravovat). Zapište ho.
- Určete odpovědnou osobu a pověřte ji písemně.
- Ověřte kvalifikaci elektrikářů. Zaměstnanec nebo externí firma musí mít odpovídající způsobilost.
- Hlídejte revize. Lhůty jsou v nařízení č. 190/2022 (příloha 4). Například pro výrobu, školy a ubytování je základní nejdelší lhůta 3 roky, pro administrativní objekty 5 let, pro mokré prostory 1 rok. Platí nejkratší z použitelných lhůt. Podrobněji píšeme v článku o revizním technikovi elektro.
Co byste měli umět předložit
- písemné pověření odpovědné osoby (§ 8 písm. d nařízení č. 190/2022),
- záznam o poučení obsluhy a osob poučených,
- doklady o odborné způsobilosti těch, kdo na zařízení pracují (osvědčení, zápis o zkoušce),
- seznam elektrických zařízení a zprávy o revizích,
- řád prohlídek, údržby a revizí, pokud ho máte.
Dvě situace z praxe
Výrobní firma s rozvaděči. Vedoucí údržby je písemně pověřen odpovědností za elektrická zařízení, obsluha strojů je poučena, a když je potřeba zásah v rozvaděči, volá se externí elektrikář s odpovídající způsobilostí. Revize provádí revizní technik, protokoly jsou ve složce. Při kontrole stačí otevřít šanon.
Kancelář. Zaměstnanci jen používají spotřebiče. Stačí krátké poučení (nezakrývat zásuvky, nepoužívat poškozené prodlužovačky, hlásit závady) a elektrikář na pravidelné prohlídky. Pověření odpovědné osoby je v tomto případě jednoduché, ale stále se vyplatí.
Co s tím děláme u klientů
Při prověrce BOZP projdeme elektrická zařízení, doplníme poučení a pověření a pohlídáme lhůty revizí. Víc o službě BOZP je na webu, celý přehled najdete v službách. Související: kontrola strojů a zařízení.
Časté otázky
Musí mít každý zaměstnanec, který zapne stroj, elektrotechnickou kvalifikaci?
Ne. Obsluha zařízení nízkého napětí se obecně za práci na zařízení nepovažuje (§ 3 odst. 2 nařízení č. 194/2022). Potřebuje seznámení a poučení. Kvalifikace je potřeba pro práci na zařízení.
Co je osoba poučená?
Osoba proškolená o bezpečnostních předpisech a první pomoci s ověřenými znalostmi, která smí obsluhovat zařízení v rozsahu částí určených k obsluze (§ 4 nařízení č. 194/2022).
Musí být pověření písemné?
U vyhrazených elektrických zařízení ano: provozovatel písemně pověří osobu odpovědnou za bezpečný provoz (§ 8 písm. d nařízení č. 190/2022). Písemná forma je rozumná i jinde.
Jak často musím školit osoby znalé?
Pokud nemáte vlastní pravidlo, nejméně jednou ročně (§ 3 odst. 4 nařízení č. 194/2022).
Kdo smí dělat revizi?
Revizní technik s osvědčením. Pověřený zaměstnanec revizi dělat nesmí, pokud tuto způsobilost nemá.
Platí to i pro malou firmu nebo OSVČ?
Nařízení se týká právnických osob i podnikajících fyzických osob. Rozsah vychází z toho, jaká zařízení máte.
Nechcete to řešit sami? Převezmeme to za vás: nastavíme postup, připravíme podklady a zapíšeme to tak, aby to obstálo. Stačí poslat pár řádků o vašem provozu. Podívejte se na naše služby, nabídku posíláme obvykle do druhého dne.